Dietetyk Praca

Gabinet pod znaną marką

 
Układanie jadłospisów

Każdy dietetyk zajmujący się terapią żywieniową doskonale wie, że jednym z najbardziej pracochłonnych elementów programu terapeutycznego jest opracowywanie jadłospisów.

Oczywiście, można korzystać z gotowych szablonów, ale to wypacza profesjonalizm. Do tej pory jeszcze żadna firma nie stworzyła oprogramowania, które umożliwiało by generowanie gotowych jadłospisów w tak szerokim zakresie stawianych problemów terapeutycznych co system Profi Diet. Budowa systemu generowania diet była prowadzona przez blisko 7 lat.

 

Obecnie żaden dietetyk sieci DD lub FD nie jest zmuszony układać diet, gdyż robi to za niego system informatyczny, uwzględniając przy tym najrozmaitsze czynniki:

  • upodobania smakowe klientów
  • przeznaczenie posiłku, typu: śniadanie, obiad, kolacja, podwieczorek, inne
  • dobór ściśle określonych potraw, np. sałatki, kanapki, zupy, desery, inne
  • rodzaj obróbki kulinarnej, np. grillowane, smażone, gotowane, pieczone, duszone, inne
  • dobór pod określony typ wegetarianizmu, np. weganizm, laktowegetarianizm, pollowegetarianizm, pescowegetarianizm, inne
  • praktyczność: łatwy, szybki, do odgrzania, wymagający, inne
  • typ kuchni, np. chińska, japońska, śródziemnomorska, inne
  • rodzaj alergii: diety bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne, itp

Każdy klient może otrzymać bardzo zindywidualizowany jadłospis, którego opracowanie na dowolny okres czasu (np. kilkadziesiąt dni) trwa od kilku do kilkunastu minut w zależności od stopnia trudności przypadku.

 

Każdy jadłospis jest dopasowany do upodobań smakowych, stanu zdrowia, umiejętności kulinarnych, wyników badań laboratoryjnych, rodzaju alergii, itp.

 

Dietetyk nie musi więc spędzać dużej ilości czasu poza gabinetem na żmudnym układaniu jadłospisów, gdyż robi to za niego po prostu system Profi Diet.

 

 

Ale to jeszcze nie wszystko:

  • każdy jadłospis jest niepowtarzalny, bez względu, czy jest przygotowany na 7, 14 czy 50 dni
  • system dokładnie rejestruje jakie posiłki otrzymuje klient na danej wizycie, dzięki czemu nie opracuje nigdy podobnych na kolejnych spotkaniach, chyba, że na indywidualne życzenie klienta
  • każdy posiłek jest szczegółowo opisany: zawiera gramatury produktów, opis wielkościowy (np. łyżeczka, kromka, plasterek), jak również bardzo dokładny przepis jego przygotowania, bez względu czy jest to prosta kanapka czy złożony obiad.
  • system umożliwia szybkie generowanie spójnych planów żywienia dla par lub całych rodzin
  • obok przygotowania jadłospisów, system opracuje także gotową listę zakupów na poszczególne dni lub okres.
  • każdy klient obok ściśle doprecyzowanych jadłospisów otrzymuje specjalna książkę zamienników produktów, na wypadek, gdyby miał ochotę dokonać określonej zmiany.
Copyrights ©2024: DietetykPraca.pl