Dietetyk Praca

Blog

Relacja z Konferencji EFAD 2017
10 października, 2017

Relacja z Konferencji EFAD 2017

W dniach 29-30 września 2017 roku w imponującym budynku World Trade Center w Rotterdamie (Holandia) odbyła się międzynarodowa konferencja organizowana przez European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD). Temat przewodni tegorocznego wydarzenia brzmiał: „The Future is Now”. Jakie kwestie zostały poruszone podczas konferencji? Czego w niedalekiej przyszłości mogą spodziewać się dietetycy w Europie?

„Make Some Noise”

Konferencja rozpoczęła się od sesji plenarnej, moderowanej przez Anne de Looy - obecną przewodniczącą EFAD. Prelegenci skupili się zwłaszcza na budowaniu wizerunku dietetyków w Europie i konieczności „zrobienia hałasu” w sprawie roli dietetyka w procesie leczenia. Specjaliści przedstawili również dane na temat korzyści finansowych płynących z inwestycji w poradnictwo żywieniowe w placówkach służby zdrowia. Wszyscy wykładowcy zgodnie podkreślili jednak, że dopóki dietetycy nie zrobią sami pierwszego kroku w stronę rozpowszechnienia działalności dietetycznej w rożnego rodzaju instytucjach, nikt inny nie zainteresuje się zatrudnianiem dietetyków i finansowaniem programów związanych z żywieniem.

Sesje panelowe

W ciągu dwóch dni konferencji odbyły się łącznie cztery sesje panelowe. W każdej z nich uczestnicy mogli wybrać jeden z czterech różnych głównych tematów wykładów, m.in. „Spersonalizowane żywienie i nutrigenomika”, „Optymalne żywienie w chorobie nowotworowej”, „Mikrobiom – nowe badania” czy „Żywienie osób niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo”. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się również prelekcja na temat mass mediów i sposobów ich wykorzystywania przez dietetyków. Po zakończeniu wykładów, uczestnicy mogli zadawać prelegentom pytania i uczestniczyć w krótkiej dyskusji.

Spotkanie z ekspertami

W 2017 roku organizatorzy konferencji EFAD po raz pierwszy przewidzieli czas na sesję pod tytułem „Meet the Experts”, w czasie której uczestnicy mieli możliwość spotkania się ze specjalistami z różnych dziedzin związanych z żywieniem. W akcji wzięło udział łącznie 20 ekspertów, którzy nie ze sceny, lecz siedząc przy stołach wraz z uczestnikami, rozmawiali na takie tematy, jak niedożywienie w grupie osób starszych, dietoterapia cukrzycy, żywienie w sporcie czy otyłość wśród dzieci. 

EFAD 2018

W 2018 roku konferencja EFAD również odbędzie się we wrześniu w Rotterdamie. Choć dokładne szczegóły wydarzenia nie są jeszcze znane, można spodziewać się, że organizatorzy po raz kolejny skupią się zwłaszcza na regulacjach zawodu dietetyka, kompetencjach dietetyków w różnych krajach Europy oraz sposobach przekładania wiedzy naukowej na praktykę. W 2017 roku koszt udziału w konferencji EFAD wynosił 295 euro.

 

Kategoria: Wydarzenia
Twój komentarz

Copyrights ©2017: DietetykPraca.pl